יום שלישי, 5 באפריל 2011

המבורגרים!




זו הגרסא הביתית שלנו להמבורגרים טבעוניים והם מקור מעולה לחלבון מלא. כרגיל, בסוף הרשומה ניתן למצוא רעיונות לגיוונים ושיפורים, והפעם גם הוראות להקפאה. מומלץ להגיש בלחמניה עגולה עם קטשופ וטופויונז או רוטב לבן.

מתכון ההמבורגרים שלפניכם/ן דורש הרבה הכנות מוקדמות והרבה שלבי ביניים - מתכון לבעלי/ות סבלנות בלבד.
מצד שני, הוא פשוט להכנה, טעים, מזין מאוד והכי חשוב - אפשר להכין כמויות אדירות ולהקפיא וככה, כל פעם שרוצים לאכול משהו טוב ומהיר פשוט מפשירים ומטגנים.  אנחנו עושים מדי פעם "מסיבת המבורגרים" - נכנסים יחד למטבח עם כמה חברים ומעבירים שעתיים-שלוש בכיף. התוצאות נשארות לזמן רב, כך שההשקעה משתלמת.




הערות על רשימת המרכיבים:

1) כן, העדשים חייבים להיות עדשים שחורים. גם בגלל הטעם, גם בגלל המרקם.

2) פתיתי חלבון סויה הם תוצרי לוואי של תהליך הפקת שמן הסויה. הם מאוד יבשים ומכילים כמעט אך ורק חלבון, בלי פיטואסטרוגנים אבל גם בלי סיבים תזונתיים. הם נקראים גם "פתיתי שפע", נמכרים בחבילות או על המשקל וזולים מאוד. הם סופחים המון מים ומתנפחים. חלבון סויה מגיע בכל מיני גדלים, למתכון הזה מדובר בגודל "טחון", שאפשר לעשות ממנו כל מה ש(לא) עושים מבשר טחון. הפתיתים בערך בגודל של גרגירי אורז.

3) פתיתי תפוחי אדמה מיובשים הם כמו "פירה מאבקה", אבל בלי חומרי טעם וריח. בעצם זה אינסטנט-פירה, אבל עשוי אך ורק מתפוחי אדמה וכשלעצמו ממש לא טעים. נחמד להוסיף אותם לקציצות ומאפים כחומר מדביק, אבל הם לא אוכל בפני עצמם. ניתן להשיג אותם בחנויות תבלינים.


משמאל לימין: עדשים שחורים, פתיתי חלבון סויה, פתיתי תפוחי אדמה.


רשימת מרכיבים:



3 כוסות פתיתי חלבון סויה טחון
כוס עדשים שחורים
2 תפוחי אדמה בינוניים או כוס פתיתי תפוחי אדמה מיובשים.
3 בצלים בינוניים
חבילת פטרוזיליה
כוס קמח מלא
כוס קמח לבן
כף מלח
כפית פלפל שחור
שתי כפות כמון
שמן (המתאים ביותר הוא שמן קנולה)

הכנות מקדימות:


1) מרתיחים הרבה מים.

2) מבשלים את העדשים עד לריכוך.

3) חותכים את הבצלים לחתיכות רבועות ומטגנים עד שהם שקופים-זהבהבים.



4) שופכים חלק מהמים שהורתחו קודם על פתיתי חלבון הסויה לאט ותוך כדי ערבוב. ממשיכים לצקת את המים כל עוד הפתיתים מסוגלים לספוג אותם. הפתיתים יתנפחו לאט ולא אמורים להשאר מים לא ספוחים. אם נשפכים יותר מדי מים אפשר לסנן ולסחוט מעט את הפתיתים.

לפני

אחרי

5) מכינים פירה מתפוחי אדמה או לחילופין: יוצקים מים רותחים  על פתיתי תפוחי האדמה, באיטיות עד שהם סופחים את כל המים ומקבלים מרקם של פירה. עדיף לעצור בפירה טיפה יבש מדי ולא לעבור לפירה רטוב מדי.
לפני
אחרי
6) מועכים את העדשים בעזרת ממחה ידני, עד שכחצי מהם מעוכים וחצי מהם שלמים עדיין.



7) מפרידים את עלי הפטרוזיליה מהגבעול וקוצצים.



זהו. סוף סוף אפשר להתחיל להכין את ההמבורגרים עצמם! מכאן הדרך כבר קצרה.


מערבבים כמויות שוות של פתיתי סויה ומחית עדשים.
מוסיפים את פירה תפוחי האדמה ואת הקמח ומערבבים.
מוסיפים את הפטרוזיליה ואת הבצל עם השמן ומערבבים עוד.



מסיפים כף מלח, כפית פלפל ושתי כפות גדושות של כמון. מומלץ לטעום אחרי טיגון ההמבורגר הראשון לטעום ולתקן את התיבול בהתאם לצורך.

יוצרים צורת המבורגרים בעזרת ידיים רטובות. עד לטיגון ניתן להניח אותם על נייר אפיה.


יוצרים צורות של המבורגרים, יוצקים כחצי ס"מ שמן למחבת, מחממים ומטגנים. הופכים ומטגנים גם מהצד השני.



הוראות הקפאה


צרים צורות המבורגרים ומקפיאים בין שכבות של נייר אפיה. לשחרור מהיר וקל מומלץ לשים שתי שכבות של נייר אפיה בין כל שכבת המבורגרים, ולא כפי שנראה בתמונה.



גיוונים ושיפורים:


לעשירים ולעשירות - אפשר להוסיף פיטריות פורטבלו קצוצות ומטוגנות.

למכיני ומכינות חלב סויה - אפשר להמיר כשליש מכמות פתיתי הסויה באוקרה.

להשגת צבע אדום יותר אפשר להוסיף פפריקה מתוקה.

לקבלת מרקם אוורירי יותר אפשר להוסיף כפית סודה לשתיה.

13 תגובות:

  1. אפשר להכין בתנור או על מחבת גריל במקום לטגן?

    השבמחק
  2. בגדול, זה אותו העניין כמו חביתות קמח החומוס: השמן דרוש לעסיסיות, ובמוצרים מהצומח פשוט אין די שמן לכך. בתנור או על הגריל הם יוצאים יבשים מדי לטעמי. אפשר לנסות לטבול אותם במעט שמן לפני ששמים בתנור או בגריל, וכך לחסוך עבודה. אם תנסי, אשמח אם תכתבי פה איך היה.

    השבמחק
  3. וואלה תום שיחקת אותה
    ההמבורגרים יצאו מדהים (הוספתי קצת שימרי בירה)
    כולם היו מאד מרוצים
    תודה רבה וישרי כוח
    עמוס

    השבמחק
  4. תודה רבה, שמחה מאוד לשמוע שנהנית!

    השבמחק
  5. האם אפשרי לשים את ההמבוגרים בתנור אפיה עם מעט שמן ולא בטיגון שהורס את הבריאות??

    השבמחק
  6. מורן, לקח לי קצת זמן אבל בסוף ניסיתי: בורגרים מטוגנים יוצאים טעימים מאוד! קצת יותר יבשים, אבל לגמרי עובדים.

    השבמחק
  7. היי תום.
    לא ידעתי שאין בשבבי סויה פיטואסטרוגנים.
    מעניין לקרוא על זה עוד. יש לך אולי לינק למאמר בנושא? תודה!

    השבמחק
  8. אני דווקא הבנתי שבפתיתי הסויה מצויים סיבים תזונתיים...יכול להיות שזו טעות? אשמח לתשובה !!

    השבמחק
  9. את רושמת במתכון 3 כוסות פתיתי סויה וכוס עדשים שחורות - אבל בהכנה את מציינת שצריך לשים כמות שווה של עדשים וסויה! אז לבשל 3 כוסות של עדשים?

    השבמחק
  10. רגע, למה כתוב במרכיבים כוס קמח מלא וכוס קמח לבן. זה בכלל קשור?

    השבמחק
  11. כמה זמן לוקח לעדשים להתבשל? תודה!

    השבמחק
  12. רצוי שבחלבון הסויה יהיו סיבים תזונתיים

    השבמחק