יום שישי, 3 ביוני 2011

עוגת פירות הפוכה



סבתי ציפורה, עליה השלום, הייתה בשלנית ואופה מוכשרת. היא היטיבה להתמודד עם כמויות לא צפויות של אורחים ש"נחתו" עליה במפתיע והייתה תמיד מוכנה עם מנות במקפיא ובמקפיא השני, של המזווה, שהיו תמיד מסודרים ומקוטלגים. רבות הן העוגות החגיגיות והמושקעות שהכינה לאורך השנים אבל, כמו במשפחות רבות, המאכלים שנכנסו לי ללב הם דווקא המאכלים הפשוטים יותר.
עוגת הפירות ההפוכה שלה הייתה עוגה קלה, הראשונה שלמדתי להכין. בסיס של פירות, מעל בצק נוזלי וסמיך, שהפך לאוורירי  באפיה קצרה, ומעל שכבה של סוכר וקינמון. הריח שהתפשט בזמן האפיה היה נפלא, ריח אמיתי של בית. שנים התגעגעתי לריח הזה, עד שהחלטתי להפסיק להתגעגע ולטבען את העוגה הזו מיד. הורדתי את הביצים, ערכתי ניסויים ואני גאה להציג כאן את הגרסא הטבעונית של עוגת הפירות ההפוכה של סבתא ציפורה: המרקם אותו מרקם, הריח אותו ריח (גם הטעם כנראה דומה) ורק הגוון של הבצק התכהה מעט.
הבסיס של העוגה הורכב בדרך כלל מפרוסות קלופות של תפוחי גראנד-סמית, אבל לפעמים המרנו אותם בפירות העונה (אפרסקים, משמשים ועוד) או - כשהיינו צריכות להכין עוגה תוך דקות ספורות - בחצאי אפרסקים משומרים מקופסא. החלק הארוך של ההכנה הוא קילוף התפוחים ואם משתמשים בשימורים העוגה הופכת למתכון מהיר מאוד.




רשימת מרכיבים:

כוס סוכר
1.5 בננות בשלות או 150 גרם רסק תפוחים ללא סוכר - למי שלא אוהב טעם בננות.
3/4 כוס שמן + כף שמן
כף מיץ לימון
קליפת לימון מגוררת
כוס קמח לבן
כפית גדושה של אבקת אפיה
מים
סוכר וקינמון
פירות: 5-6 תפוחי גראנד סמית או אפרסקים או משמשים או חצאי אפרסקים משומרים

הוראות הכנה:

במערבל יד או במעבד מזון טוחנים יחד בננה וחצי, כף שמן ו-4 כפות מים, עד שמגיעים למרקם של רביכה דלילה ללא גושים. הבננות עם השמן מחליפות את הביצים שהיו במתכון המקורי, נסו זאת וטבענו מתכונים נוספים!

לפני

אחרי

* לחליפין: מודדים 150 גרם של רסק תפוחים ללא סוכר. זה מספק תוצאה טובה למדי, בלי טעם בננות ומפחית עוד יותר את כמות העבודה, אם הרסק קנוי. שימו לב: רסק התפוחים הוא במקום רסק הבננות, לא בנוסף.

מערבלים יחד בקערה (בעזרת מטרף יד):
כוס סוכר
מיץ לימון
קליפת לימון מגוררת
כוס קמח
כפית גדושה של אבקת אפיה
1/8 כוס מים
3/4 כוס שמן (אפשר גם טיפה פחות מכך)
ואת רסק הבננות (או רסק התפוחים) שהכנו בשלב הקודם.

המצרכים, לא משנה באיזה סדר, מחכים לביצוע גזר הדין

אחרי האיחוד המרגש

פורסים את הפירות  על תבנית משומנת. אם השתמשנו בתפוחים, יש לקלף אותם. אם השתמשנו בשימורי פירות, יש לסנן אותם.

יש מכשיר שפורס תפוחים ומוציא את האמצע באופן פשוט, לדוגמא כאן.

מוזגים את הבצק הנוזלי מעל, במזיגה איטית ושווה.




כעת הכל מכוסה

לבסוף, בוזקים מעל תערובת של סוכר וקינמון ומכניסים לאפיה בחום בינוני 30-35 דקות.

לפני האפיה

אחרי, מבט מהצד: הקרום העליון קשיח, העוגה מתחת ספוגית ובתחתית לחה.



בתאבון!


31 תגובות:

  1. הוי עכשיו אאלץ לקנות בלנדר יד, אני מריחה את הריח עד לכאן...

    וגם שמעתי אותך היום ברדיו, ודווקא אני מנויה אצלך מלפני שבועיים :]

    השבמחק
  2. וואי, יצא ממש טעים. תודה

    השבמחק
  3. המון מחמאות - הטבעונים וגם הלא טבעונים אהבו מאוד.

    השבמחק
  4. תודה רבה! שמחה מאוד לשמוע :-)

    השבמחק
  5. הכנתי עכשיו- המרתי חלק מהקמח בקוואקר, ובזקתי סוכר חום מלמעלה. לפני שנהייתי טבעונית הייתי מכינה מאפה דומה עם חמאה וביצים- המתכון שלך יותר טעים!
    וכל כך קל להכנה. תודה :)

    השבמחק
  6. נראה נהדר, להפוך את העוגה לפני ההגשה?

    השבמחק
  7. חס וחלילה! עוגת הפירות היא הפוכה כמו שהיא - זאת אומרת שהפירות למטה והבצק למעלה. אחרי שהיא מתקררת מוציאים אותה מהתבנית בחתיכות ישר לצלחת או לפה.

    השבמחק
  8. מאוד אוהבת את הגרסה הלא טבעונית, אנסה את הגרסה הזו בהקדם :)

    השבמחק
  9. האם לדעתך ניתן להחליף את הסוכר, השמן והקמח במשהו אחר? או להפחית את הכמויות?ואם כן במה או באיזה כמויות...תודה !

    השבמחק
    תשובות
    1. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

      מחק
    2. קמח אפשר להחליף בקמח מלא, לפחות חצי ממנו. סוכר אפשר להמיר בסירופ אגבה, אבל אז צריך להפחית נוזלים. בלי מספיק שמן העוגה יבשה מאוד.

      זו עוגה, לא אוכל ליום-יום. לדעתי מותר ורצוי להתפנק עם עוגות טעימות ומתוקות בלי רגשות אשם, כל עוד הן אינן מרכיב עיקרי בתזונה. בלי סוכר, שמן וקמח זה בעצם תפוח. אפשר לאכול תפוחים בהנאה רבה, הם פשוט לא עוגה.

      מחק
    3. אני שמתי קמח קוסמין מלא במקום הקמח הרגיל . ואפשר אם רוצים להוריד מכמות הסוכר - יצא מתוק מדי לדעתי ! תודה על המתכון :-)

      מחק
  10. הי,
    סליחה על השאלה הגסה, אבל יש תחליף לבננות?
    גם אני וגם זוגתי שתחיה שונאות בננות, אבל מחבבות עוגות עם תפוחים ופירות אחרים.
    אם יש דרך לעשות את זה בלי בננות אשמח לדעת עליה, תודה רבה

    השבמחק
    תשובות
    1. בעקבות בקשתך, ניסיתי להחליף את הבננות ברסק תפוחים וזה עבד נפלא. אם קונים רסק תפוחים מוכן זה גם מקצר משמעותית את זמן ההכנה - אוסיף זאת לרעיונות הגיוונים בסוף המתכון.

      מחק
  11. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
    תשובות
    1. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

      מחק
    2. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

      מחק
  12. היי תום, הכנתי את העוגה מלא פעמים ורק עכשיו קלטתי שזו את (:
    העוגה עובדת גם בתור מאפינס, גם אם מורידים את הסוכר לחצי כוס ואת השמן לחצי כוס ולא מקלפים את התפוחים. האמת שממש קשה שהעוגה לא תצא טעימה לא משנה מה משנים בה. אז תודה רבה!

    השבמחק
  13. פעם ראשונה שאני מכינה עוגת תפוחים ופעם ראשונה לעוגה טבעונית. העוגה בתנור והריח נפלא! סקרנית לדעת איך יצא!!

    השבמחק
  14. תודה על המתכון הפשוט והטעים. העוגה הזו אהובה גם על בני משפחתי הלא טבעוניים ואני אופה אותה תדיר. עכשיו בתנור גירסה ללא גלוטן מתערובת קמחים שאני מכינה. מעניין איך יצא.

    השבמחק
  15. מהו קוטר התבנית ?

    השבמחק
  16. שלום, פעם ראשונה שאני מכינה עוגה טבעונית לחברה טובה.
    האם לרסק התפוחים עלי להוסיף גם את השמן והמים?
    בבקשה תשובה ... תודה!
    פנינה

    השבמחק
  17. עשיתי עם קמח מלא ואפרסקים לקראת סיום (כאלה שטיפה מתחילים להתקמט...) ויצא מעולה!!
    בגלל שאני לא ככ מצליחה לגרום לעוגות טבעוניות לטפוח, הוספתי 3 כפות זרעי צ'יה טחונים עם חצי כוס מים. עזר לעוגה להיות אוורירית...

    השבמחק
  18. טעים טעים טעים! אני מתאפקת לא לאכול עוד ועוד עם כף ולסיים את התבנית! :) תודה!

    השבמחק
  19. הכנתי עם שזיפים, באינגלישקייק גדולה (פיירקס). האורחים עפו לגמרי...
    שבוע אחרי מעבר דירה, לא היה לי מושג איפה הקינמון והוניל. יצא מדהים כך או כך.

    בספר עוגות בחמש דקות של רות יולס הייתה עוגת תפוחים שהסבתי לעוגת פירות כללית והכנתי אין ספור פעמים מאז התיכון..
    העוגה הזו היא גרסה טבעונית משובחת במיוחד שלה.

    השבמחק
  20. הכנתי עם שזיפים, באינגלישקייק גדולה (פיירקס). האורחים עפו לגמרי...
    שבוע אחרי מעבר דירה, לא היה לי מושג איפה הקינמון והוניל. יצא מדהים כך או כך.

    בספר עוגות בחמש דקות של רות יולס הייתה עוגת תפוחים שהסבתי לעוגת פירות כללית והכנתי אין ספור פעמים מאז התיכון..
    העוגה הזו היא גרסה טבעונית משובחת במיוחד שלה.

    השבמחק
  21. עשיתי ללא מיץ לימון כי לא היה לי והוספתי אגוזי מלך ו וואוו יצאה מעולה,ללקק את האצבעות.

    השבמחק
  22. הכנתי עם דובדבנים ורסק תפוחים
    היא יוצאת לי רטובה וצריכה יותר זמן תנור האם זה צריך לצאת כך?
    זה לא הפריעה לי לעשות אותה כבר פעמים ובדרך לפעם השלישית.
    תודה

    השבמחק
  23. מתכון מעולה! כבר מזמן ''עוגת הבית'' שלי.
    עשיתי שינוי קטן והמתקתי עם שליש כוס סוכר ושליש כוס מייפל. השתמשתי בתפוחים אדומים ומתוקים.
    יצא מצוין

    השבמחק
  24. עוגה נהדרת.תודה רבה.על המתכון. גם הלא טבעונים אהבו

    השבמחק